top of page
Search

"Εικόνα σου είμαι, κοινωνία, και σου μοιάζω"

Το έργο του Θοδωρή Προδρομίδη "Εικόνα σου είμαι, κοινωνία, και σου μοιάζω" (2021), επαναφέρει στον δημόσιο χώρο ένα στοιχείο εμπνευσμένο από τη γραφή και τη δράση της χαρισματικής ποιήτριας και συγγραφέα Γαλάτειας Αλεξίου Καζαντζάκη (1881-1962), η οποία ήταν μία από τις πρώτες Ελληνίδες και Έλληνες σοσιαλιστές συγγραφείς που συμμετείχαν ενεργά στο Ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα και που στη συνέχεια διώχθηκαν από τα επερχόμενα φασιστικά καθεστώτα.


Τίτλος έργου: "Εικόνα σου είμαι, κοινωνία, και σου μοιάζω"

Όνομα δημιουργού: Θοδωρής Προδρομίδης | Έτος δημιουργίας: 2021

Διαστάσεις έργου: 5 m x 1,70 m x 0,5 cm | Υλικό κατασκευής: Εtalbond αλουμινίου


Η πρόταση που εμπεριέχεται στο έργο με τον ομώνυμο τίτλο "Εικόνα σου είμαι, κοινωνία, και σου μοιάζω" είναι ο τελικός στίχος του ποιήματος της Καζαντζάκη "Αμαρτωλό". Το ποίημα "Αμαρτωλό" γράφτηκε το 1931 ορμώμενο από τα βιώματα των ιερόδουλων στα κρατικά πορνεία των Βούρλων Δραπετσώνας και είναι ένα έργο σταθμός της ελληνικής ποίησης.


Ο Προδρομίδης είχε δουλέψει με το ποίημα αυτό και σε ένα προηγούμενο συμμετοχικό ηχητικό έργο, όταν συνεργάστηκε με μια ομάδα γυναικών από διαφορετικά ακτιβιστικά και πολιτιστικά υπόβαθρα ώστε να ερμηνεύσουν το ποίημα, ως χορωδία με εναλλασσόμενες αποστάσεις μεταξύ τους.

Η απόδοση του ποιήματος, τότε, προκάλεσε έντονες συζητήσεις πάνω στην επιδείνωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, την αυξανόμενη συστημική βία κατά του οροθετικού πληθυσμού, καθώς και άλλων συχνά ευάλωτων ομάδων, όπως οι μετανάστριες, που έχουν στερηθεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και έχουν ποινικοποιηθεί βάναυσα.


Η εγκατάσταση του Προδρομίδη προτείνει την ενεργοποίηση στον χώρο ενός έργου όπου μεμονωμένες φωνές και χειρονομίες συνενώνονται σε συλλογικές κινήσεις, στο κοινό ρεύμα των σημερινών αγώνων.


λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη:

Βιογραφικό:

O Θοδωρής Προδρομίδης (γ. 1979) είναι εικαστικός καλλιτέχνης και σκηνοθέτης με έδρα την Αττική. Σπούδασε Contemporary Media Practice στο University of Westminster και αποφοίτησε από το MFA in Fine Art στο Goldsmiths το 2007, στο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις σε γκαλερί, μουσεία και φεστιβάλ οπως στην GMK, Ζάγκρεμπ, 3η Μπιενάλε Βιομηχανικής Τέχνης, Furtherfield Gallery, Galerija Nova, State of Concept, 5η και 1η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, 4η Μπιενάλε Αθήνας κ.ά.


Από το 2017, ήταν Visiting Artist στο πλαίσιο του προγράμματος Risk Change στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει συνεισφέρει στο School of Redistribution του Future Climates, στο Project P.R.E.S.S. (Provision of Refugee Education and Support Scheme) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και στο πρόγραμμα της WHW Akademija “To care for another, radical politics of care” και ως ιδρυτικό μέλος του Institute of Radical Imagination συνδιοργανώνει το School of Mutation. Προσφέρει εθελοντική εργασία στo Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά και είναι μέλος της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου Αλληλέγγυων Σχολείων.


Για το 2021-2022 ήταν ο συνδιοργανωτής του “An album from our square” στο Victoria Square Project, με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, fellow του AFIELD Mentorship 2020 απο το Council για το συμμετοχικό προτζεκτ “Laying down law” και πραγματοποιεί καλλιτεχνική έρευνα πάνω στην συμμετοχικότητα και την πολιτειότητα υποστηριζόμενη από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας ενω συμμετέχει μέσω της παραγωγής νέου καλλιτεχνικού έργου στο πρόγραμμα “Communities of Learning, Bridging the Gap of Isolation”, μιας πρωτοβουλίας των WHW υποστηριζόμενη από το Culture of Solidarity Fund του European Cultural Foundation.


Portfolio / Website: www.theoprodromidis.com

Πεδίο ενδιαφέροντος καλλιτέχνη:

"Η καλλιτεχνική μου πρακτική περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κινούμενη εικόνα, την εγκατάσταση και την περφόρμανς, συνδυάζοντας στοιχεία ιστορικής έρευνας, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Επιθυμεί να διερευνήσει κριτικά την σχέση της σύγχρονης λειτουργίας και των προσδοκιών των διαφόρων τομέων καλλιτεχνικής και πολιτιστικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της αρχιτεκτονικής, της ποίησης, της θεωρίας της τέχνης, του πρωτοποριακού κινηματογράφου και των επινοημένων θεατρικών τεχνικών. Τα πιο πρόσφατα μου έργα εξετάζουν το κοινωνικό συμβόλαιο και την λειτουργία των πολιτικών και πολιτισμικών κεφαλαίων, παρουσιάζοντας ένα οπτικοακουστικό σχόλιο διαμέσου πολιτικοοικονομικών τοποθεσιών που πυκνώνονται σε μια αφηγηματική και ποιητική διαδικασία. Το υλικό μου συχνά διαμορφώνεται σε ένα συνοπτικό κολάζ πολιτικών στιγμών, θέσεων και αναλύσεων των οποίων η συνάφεια πρέπει να αμφισβητηθεί σήμερα για να δημιουργήσει χώρο και χρόνο για δυναμικές και συλλογικές διεκδικήσεις. Μέσα από το έργο μου, στοχεύω σε μια πρακτική που αναπτύσσει έναν Λόγο που τοποθετεί την παραπάνω έρευνα και τις πολιτικές συνεκδοχές της, τόσο στο αισθητικό πεδίο όσο και ως μέσο κοινωνικής διαπραγμάτευσης."


Ιστορικό Έργου

Το έργο του Θοδωρή Προδρομίδη "Εικόνα σου είμαι, κοινωνία, και σου μοιάζω" δημιουργήθηκε το 2021.

Το έργο κατατέθηκε ως πρόταση στο ανοιχτό κάλεσμα για καλλιτεχνικά έργα του προγράμματος "Γόνιμο Έδαφος: Πολυχώρος Λιπασμάτων, η επόμενη μέρα" (Οκτώβρης 2021) και επιλέχθηκε τελικά μετά από ανοιχτή ψηφοφορία από τους επισκέπτες του Πολυχώρου. Η παραγωγή του έγινε το 2022 με την υποστήριξη της εταιρίας ΕLVAL και η εγκατάσταση του στον Πολυχώρο Λιπασμάτων πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2023. Το έργο παραχωρήθηκε στον Πολυχώρο Λιπασμάτων ως δωρεά από την ΑΜΚΕ COMM'ON.


Το "Γόνιμο Έδαφος" είναι ένα πρόγραμμα βιώσιμης πολιτιστικής ανάπτυξης δημόσιων χώρων πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον Πολυχώρο Λιπασμάτων και την ΑΜΚΕ COMM'ON, με την υποστήριξη του ΚΔΒΜ ΙΙ Κερατσινίου - Δραπετσώνας και την αιγίδα και επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (2021-22).


Το πρόγραμμα συνεχίζει μέσα στα χρόνια με μικρότερες δράσεις οι οποίες σχεδιάστηκαν και σχεδιάζονται στην βάση των αναγκών και των ιδεών των επισκεπτών όπως αυτές διαμορφώθηκαν το 2021 από την ανοιχτή ψηφοφορία που έγινε για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας του χώρου με την συμμετοχή 2.026 επισκεπτών. Τα αποτελέσματα αυτής της ψηφοφορίας μπορείτε να τα δείτε εδώ .


Credits: Φωτογραφίες / Video έργου: Θοδωρής Προδρομίδης



bottom of page