top of page
Search

νέα ιστοσελίδα για τον Πολυχώρο Λιπασμάτων

Ο Πολυχώρος Λιπασμάτων έχει πλέον μια νέα σύγχρονη ιστοσελίδα! Μια ψηφιακή πλατφόρμα για την ιστορία της πρώην βιομηχανικής ζώνης Λιπασμάτων και το πάρκο Εργατιάς.




Ο Πολυχώρος Λιπασμάτων Δραπετσώνας παρουσιάζει στο κοινό ένα σημαντικό έργο το οποίο ζήτησαν οι κάτοικοι του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και οι επισκέπτες του Πολυχώρουμέσα από την δημόσια διαβούλευση που έγινε για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας του.


Η διαδικτυακή πλατφόρμα www.lipasmatapark.gr είναι πλέον online, προσφέροντας μια ψηφιακή περιήγηση στην ιστορία της πρώην βιομηχανικής ζώνης Λιπασμάτων Δραπετσώνας.

Οι ψηφιακοί επισκέπτες μπορούν να διαβάσουν σχετικά με την ιστορία του χώρου, των κτηρίων που αποτελούν τοπόσημα βιομηχανικής ιστορίας αλλά και την εξέλιξη του πάρκου από το 2017 έως σήμερα.


Στον φυσικό χώρο του πάρκου, με την τοποθέτηση σήμανσης σε όλη την έκτασή του, οι φυσικοί επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν έναν περίπατο βιομηχανικής ιστορίας και να διαβάσουν πληροφορίες σχετικά με τα ιστορικά κτήρια. Παράλληλα μπορούν να προσανατολιστούν ανάμεσα στις εγκαταστάσεις άθλησης και ψυχαγωγίας που προσφέρει το πάρκο Εργατιάς.


Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί και το δεύτερο μέρος του έργου, η ψηφιακή πλατφόρμα θα αναβαθμιστεί εκ νέου δίνοντας την δυνατότητα εικονικής περιήγησης, σε όλη την έκταση της ανάπλασης, ακρόασης ηχητικών αναγνώσεων αλλά και πρόσβαση σε μια σειρά ιστορικών podcasts που θα παρουσιάζουντην ιστορία των ανθρώπων που έζησαν και εργάστηκαν στην περιοχή.

Παράλληλα, οι ψηφιακοί επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις που θα πραγματοποιούνται στο πάρκο μέσα από ψηφιακό ημερολόγιο.



Το έργο σχεδιάστηκε στη βάση των απαντήσεων και των ιδεών που κατέθεσαν 2.026 κάτοικοι του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και επισκέπτες του Πολυχώρου Λιπασμάτων στην δημόσια διαβούλευση που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Γόνιμο Έδαφος: η επόμενη μέρα του Πολυχώρου Λιπασμάτων

Η διαβούλευση αφορούσε τον καλύτερο σχεδιασμό δράσεων, λειτουργικότητας και υποδομών του πάρκου ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες όλων!




Ιστορικό:


Από το 2021, για τον ιστορικό χώρο των Λιπασμάτων, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Κερατσινίου - Δραπετσώνας έχει συνεργαστεί στενά με τον Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό COMM’ON, ακαδημαϊκούς και πολιτιστικούς φορείς ώστε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει καινοτόμες δράσεις για την βιώσιμη πολιτιστική ανάπτυξη και τον συμμετοχικό σχεδιασμό της επόμενης μέρας του χώρου των Λιπασμάτων.


Για την υλοποίηση του έργου της ψηφιακής περιήγησης και ξενάγησης στο πάρκο Εργατιάς, τον σχεδιασμό, την έρευνα και την υλοποίηση του, συνεργάτες ήταν:


Η Μαρία Χατζοπούλου, υπεύθυνη έργου και δράσεων από τον οργανισμό COMM’ON.

Η ιστορικός και ενταταλμένη ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Ελένη Κυραμαργιού, με κείμενα της και ιστορικά αρχεία-φωτογραφίες που παραχωρήθηκαν από το αρχείο του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της σχολήςΑρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και από το Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας.

Ο Κυριάκος Μελάς υπάλληλος του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Κερατσινίου – Δραπετσώνας, υπεύθυνος για την επεξεργασία και δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας, υπεύθυνος συντονισμού συνεργατών κατά την υλοποίηση του έργου.

Ο Αλέξανδρος Παπαδάκης, τεχνικός συνεργάτης, υπεύθυνος για την εικονική περιήγηση.

Η εταιρεία Creatures υπεύθυνη σχεδιασμού, επεξεργασίας και υλοποίησης της ψηφιακής πλατφόρμας.


Μέρος του έργου επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.




bottom of page