top of page
Search

Σεμινάριο 2: Ψηφιακά μέσα στον πολιτισμό

Καλές πρακτικές και ψηφιακά εργαλεία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ψηφιακά φεστιβάλ και παραγωγές, ψηφιακά μουσεία και χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων (το παράδειγμα των podcasts).


Στο πλαίσιο του προγράμματος Γόνιμο Έδαφος: Πολυχώρος Λιπασμάτων, η επόμενη μέρα, ο Πολυχώρος Λιπασμάτων Δραπετσώνας, και ο οργανισμός COMM'ON ξεκινούν μια σειρά online εκπαιδευτικών σεμιναρίων - εργαστηρίων για θέματα βιώσιμης πολιτιστικής ανάπτυξης. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε δημόσιους/δημοτικούς υπαλλήλους και δημόσιους φορείς στον τομέα του πολιτισμού και της πολιτιστικής παραγωγής.

Σεμινάριο 2: Ψηφιακά μέσα στον Πολιτισμό

Ημερομηνία υλοποίησης: Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 ώρες: 09.30 - 12.00

*απαιτείται προ-εγγραφή ΕΔΩ


Σκοπός του σεμιναρίου:

Πώς μπορούμε να μάθουμε και να εμπνευστούμε από άλλους Δήμους; Ποιές οι ευκαιρίες που δίνονται στην δημόσια διοίκηση μέσα από νέες τεχνολογίες και ψηφιακά μέσα; Πώς μπορεί το τμήμα πολιτισμού να οργανώσει μια ψηφιακή παραγωγή; Ποίες οι τεχνικές αλλά και διοικητικές δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν και πώς τις ξεπερνάμε;


Το σεμινάριο θα παρουσιάσει 3 ομιλητές οι οποίοι θα μοιραστούν την εμπειρία τους στο κομμάτι των Δημοτικών ψηφιακών φεστιβάλ, μουσείων και podcasts. Θα ακολουθήσει συζήτηση και ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες.


3 παραδείγματα χρήσης ψηφιακών μέσων και νέων τεχνολογιών:


Δήμος Ηρακλείου: Heraklion Arts & Culture, Ψηφιακό Φεστιβάλ

κα Αριστέα Πλεύρη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Εθελοντισμού και Μνημείων, Δήμος Ηρακλείου


Το Heraklion Arts & Culture ξεκίνησε πιλοτικά τη λειτουργία του εν μέσω πανδημίας τον Απρίλιο του 2020, προβάλλοντας παλαιότερες παραστάσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 πολιτισμοί. Από τον Οκτώβρη του 2020, και έχοντας επιτυχημένα περάσει πλέον σε μόνιμη λειτουργία, ξεκίνησε πλέον να προβάλλει νέες παραγωγές που πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά για τα (νέα) ψηφιακά Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου, 72 νέες παραγωγές, στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από 300 καλλιτέχνες και 250 Τεχνικοί.


Δήμος Καλαβρύτων: Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Σάββας Καζάνης, Αρχαιολόγος, Μουσειολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Μουσείου


Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος είναι ένα από τα μουσεία της χώρος που έχει χρησιμοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής. Μέσα από το "Ψηφιακό του Απόθεμα" παρουσιάζει online το ιστορικό και φωτογραφικό του αρχείο, μαρτυρίες και καταγραφές, καθώς και εικαστικές μνήμες που συνδέονται με το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. Η εξωστρέφεια του Μουσείου όμως δεν σταματά εκεί. Χρησιμοποιώντας ψηφιακά κανάλια και πλατφόρμες καταφέρνει να αφήσει το ψηφιακό του αποτύπωμα και να "επικοινωνήσει" με ψηφιακούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο.


Δήμος Λευκωσίας: PODCASTS Nicosia Municipality

κα Πέγκυ Σπινέλη, project manager “Podcasts Nicosia Municipality”


Ο Δήμος Λευκωσίας είναι ο πρώτος Δήμος της Κύπρου (και ίσως ο πρώτος στην Ευρώπη) που επιλέγει να ενστερνιστεί αυτό το μέσω και να επικοινωνήσει μέσω podcasts με τους δημότες αλλά και επισκέπτες του. Τα PODCASTS Nicosia Municipality παρουσιάζουν την ιστορία της πόλης, συστήνουν τα πολιτιστικά της μνημεία, τα μουσεία, τους χώρους πολιτισμού και τα θέατρα. Μέσα από τις ηχογραφήσεις γνωρίζουμε ακόμα αναμνήσεις, ιστορίες και αγαπημένες διαδρομές ανθρώπων που έζησαν, μεγάλωσαν και δημιούργησαν στη Λευκωσία. Τέλος στα podcasts παρουσιάζονται πληροφορίες χρηστικής αξίας για τους δημότες, κατοίκους, επιχειρηματίες και επισκέπτες του Δήμου.


Ποιός μπορεί να συμμετέχει:

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια - εργαστήρια απευθύνονται δημοτικούς / δημόσιους υπαλλήλους και δημόσιους φορείς στον τομέα του πολιτισμού και της πολιτιστικής παραγωγής από όλη την Ελλάδα. Δεκτές γίνονται αιτήσεις και από εξωτερικούς συνεργάτες αυτών.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στα Ελληνικά. Κατόπιν σχετικού αιτήματος στην δήλωση συμμετοχής υπάρχει η δυνατότητα για παράλληλη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ).


Αίτηση Συμμετοχής ΕΔΩ

* Μέγιστος αριθμών συμμετεχόντων: 40 άτομα

(οι αιτήσεις κλείνουν όταν συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός)



Χρήσιμες Πληροφορίες


- Τα σεμινάρια προσφέρονται δωρεάν μετά από αίτηση συμμετοχής. Οι αιτήσεις κλείνουν όταν συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων που έχει οριστεί για το κάθε σεμινάριο.


- Αν θέλετε να παρακολουθήσετε περισσότερα από ένα σεμινάρια πρέπει να κάνετε την αντίστοιχη αίτηση στη σελίδα του κάθε εργαστηρίου. Σχετικά με τα εργαστήρια που προσφέρονται για την περίοδο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2021 μπορείτε να δείτε ΕΔΩ


- Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.


- Για ερωτήσεις ή διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας ΕΔΩ






bottom of page